Gruvmagnaten Gina Rinehart allt rikare

Gina Rinehart flankerad av Indiens premiärminister Narendra Modi (till vänster) och Australiens handels- och investeringsminister Andrew Robb (till höger). Foto: Australiens ministerium för handel och investeringar, Wikimedia Commons

En av världens rikaste kvinnor, australiskan Gina Rinehart, har gjort sig en förmögenhet på framför allt järnmalm. Det höga järnmalmpriset har fått hennes förmögenhet att svälla till 17,9 miljarder dollar - en ökning med 3,7 miljarder dollar sedan början av året.

Hon har nu återigen seglat in på Bloombergs lista över världens tio rikaste kvinnor och är den i särklass rikaste personen i Australien. I Asien och Stillahavsområdet är hon den andra rikaste kvinnan, snuvad på förstaplatsen av kinesiskan Yang Huiyan.

Perth-baserade Hancock Prospecting Pty, som Rinehart kontrollerar, ökade sina intäkter med 39 procent för räkenskapsåret fram till den 30 juni. Vinsten förbättrades också med en ökning av nettoresultatet med 90 procent till 2,6 miljarder australiska dollar.