Autonoma robotarmar ska göra gruvan säkrare

Federico Pecora, AI-forskare vid Örebro universitet, är en av dem som arbetar med att automatisera robotarmarna. Foto: Jesper Eriksson

Epiroc har inlett ett samarbete med AI-forskare vid Örebro universitet för att automatisera robotarmarna på sin borrmaskin Boomer. Målet är att inte behöva ha människor fysiskt på plats i farliga gruvmiljöer.  Det skriver Örebro Universitet.

– Det handlar om att koordinera flera robotarmar och tekniken kan användas inte bara inom gruvdrift, utan den här också en rad andra användningsområden, säger forskaren Shiyu Zhang.

Boomer är ett väldigt stort fordon med meterlånga robotarmar. Boomer körs fram och parkeras vid en bergvägg, sedan används armarna för att borra hundratals hål som därefter fylls med sprängmedel.

Epirocs vision är att kunna mata in en karta över de hål som ska borras i Boomer och trycka på ”start”.

– Vi har ett första steg mot den här funktionen redan, men den räcker inte riktigt till. Med hjälp av de tekniksprång vi hoppas att vi kommer att göra här, så kommer vi att förbättra vår produktivitet en hel del, säger Björn Andersson på Epiroc.

Att få robotarmarna att röra sig självständigt, men samtidigt vara medvetna om varandra, är en komplicerad uppgift, förklarar AI-forskaren Shiyu Zhang.

– Robotarmen i sig har en mycket komplex konstruktion. Den har många leder och för att styra armens rörelse behöver vi kunna kontrollera varje enskild led. Nu ska vi koordinera flera robotar, vilket gör beräkningarna ännu mer komplexa.