IF Metall tecknar korttidsavtal med arbetsgivarna   

Bild: IF Metall

Till följd av Coronavirusets spridning i Sverige och resten av världen är många industriföretag under stor press. IF Metall tecknar nu avtal med arbetsgivarna om korttidsavtal där också regeringens särskilda stöd om korttidspermittering ingår. Det blir ett stöd för att bibehålla svenska arbetstillfällen och kompetens i industrin, enligt IF Metall.

- Många av de företag där IF Metalls medlemmar jobbar är hårt pressade just nu. Oron är helt naturligt stor bland de anställda inom industrin. Därför är det tidigare avtalet om korttidsarbete tillsammans med regeringens stödpaket så viktigt, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Avtalen innebär att den anställde bibehåller stora delar av lönen även om arbetstiden minskas.

- Stödet från regeringen som innebär att de går in och täcker tre fjärdedelar av kostnaderna är ett kraftfullt paket. Det gör det möjligt för företagen att behålla verksamheten och anställda att få behålla sina jobb, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Stödet finns tillgängligt från den 7 april men det tillämpas redan från den 16 mars och kommer att gälla under hela 2020.