Ny lågenergimetod ger möjlighet att utvinna värdefulla metaller ur glasavfall

Richard Mutafela genomför metallex-traktionsexperter från slipat kristallglas som använder syralakning Foto: Dr Fei Ye

Glasavfall utgör en allvarlig miljörisk och det är både dyrt och besvärligt att ta hand om. I en avhandling i miljövetenskap framlagd vid Linnéuniversitetet i Kalmar visar Richard Mutafela att man med rätt metoder kan se avfallet som en värdefull resurs istället för ett problem.

I avhandlingen ”Landfill mining approach for resource recovery from glass dumps into the circular economy” visar Richard Mutafela hur man på ett nytt smart sätt kan utvinna metallerna från det dumpade glaset.

– Jag har utvecklat nya metod dels för att sortera glaset från övrigt material, men också för själva processen där man extraherar metallerna, säger Richard Mutafela.

– I korthet går tekniken ut på att först separera själva glaset från annat material i avfallet. Jag tog fram en metod som baseras på ERT (Electrical Resistivity Tomography), där man tillför en elektrisk ström i marken för att kartlägga den elektriska ledningsförmågan i de olika materialen. Eftersom glas har sämre ledningsförmåga än de övriga dumpade materialen kan man tydligt identifiera var de finns.

Med den här metoden får man ett renare resultat än tidigare och cirka 90% av glaset kan utvinnas ur avfallet, enligt LIU.

– För att extrahera metallerna ur det utvunna materialet måste man blottlägga metalljonerna i glaset så mycket som möjligt, säger Richard Mutafela.

– Detta uppnås genom att man maler glaskrosset till ett väldigt fint pulver. Sen lakar man ur glaset med syra och/eller kelateringsmedel.

Tekniken förbättrar också de utgrävda materialens kvalitet och gör dem således mer attraktiva som material att användas som sekundära resurser för olika industrier, istället för att glömmas bort eller betraktas som skräp.

– Jag vill i min avhandling visa att med den här nya tekniken är miljöfarligt dumpat avfall en resurs som befinner sig på fel plats och kan återvinnas, säger Richard Mutafela.