Rio Tinto hotar stänga aluminiumsmältverk på Island

Isal. Foto: Rio Tinto

Rio Tinto hotar stänga aluminiumsmältverk på IslandAluminiumsmältverket Isal på Island ger omkring 500 personer jobb, förutom stora exportintäkter för Island. Isal drivs av den australiska gruvjätten Rio Tinto som nu hotar att stänga anläggningen eftersom de hävdar att deras energileverantör, Landsvirkjun, tillämpar diskriminerande prissättningsmetoder och långsiktiga kontrakt för att göra det praktiskt omöjligt för dem att handla upp energi någon annanstans.

Rio Tinto lämnade förra veckan in klagomål till den isländska konkurrensmyndigheten. Företaget säger där att de ansträngt sig mycket för att komma överens med Landsvirkjun om prissättningsmetoder, men att energibolaget inte är beredda att gå ned i kostnad till en nivå som är nödvändig för att rädda anläggningen.

– Landsvirkjuns missbruk av sin dominerande ställning på den isländska energimarknaden måste åtgärdas eller så riskerar Island att förlora exportindustrierna med stora arbetsgivare som ISAL. ISAL betalar betydligt mer för sin energi än andra aluminiumproducenter på Island, vilket undergräver dess konkurrenskraft på marknaden. Vi kan inte fortsätta att producera aluminium på Island om elprissystemet inte är öppet, rättvist och internationellt konkurrenskraftigt. Under tiden kommer vår personal på ISAL fortsätta fokusera på att säkert sänka kostnaderna, förbättra produktiviteten och leverera i enlighet med våra åtaganden till kunderna, säger Rio Tinto Aluminiums vd Alf Barrios enligt Aluminium Insider.

Isal står för omkring 6 procent av Rio Tintos aluminiumproduktion.