Rio Tinto upplyste inte urfolk om alternativa gruvplaner

Jean-Sébastien Jacques. Foto: Rio Tinto

Gruvgiganten Rio Tintos vd Jean-Sébastien Jacques har medgett att det fanns andra alternativa gruvplaner i stället för den som ledde till förstörelsen av två forntida grottor, som var ett omistligt kulturarv för ursprungsbefolkningen aboriginerna. Men de berörda urfolken fick ingen information om dessa planer.

Förstörelsen av helgedomarna har väckt starka protester i Australien, inspirerade av Black Lives Matter-rörelsen som fått en lokal prägel i Australien.

Utfrågad av Australiens senat i en pågående utredning av händelsen förklarade Jean-Sébastien Jacques att Rio Tinto övervägde fyra alternativ för sitt gruvprojekt och valde det mest lukrativa.

– Skillnaden mellan alternativ 4 och de tre andra alternativen låg i storleksordningen 8 miljoner ton järnmalm av hög kvalitet. Det ekonomiska värdet vid tidpunkten för beslutet ... var cirka 135 miljoner dollar i dagens nettovärde.

Jean-Sébastien Jacques bekräftade också att urfolken Puutu Kunti, Kurama och Pinikura inte fick veta att Rio Tinto hade övervägt tre andra gruvplaner utan bara ställdes inför det alternativet som skulle förstöra grottorna.

Jacques sade också att det inte råder tvekan om att företaget kunde ha fattat bättre beslut.

– Detta är ett avgörande ögonblick för Rio Tinto. Vi åtar oss absolut att lära oss och förändra oss, tillade han.

Källa: Reuters