Ny teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkare

Elektromagnetiska omrörare, EMS, ska utrustas i två nya ugnar för att minska energiförbrukningen, maximera avkastningen och förbättra säkerheten vid anläggningen i Guangdong Nanfang Donghai. Foto: ABB
Ill: ABB

ABB har valts att leverera sin patenterade ArcSave-elektromagnetiska omrörare som en del av en omfattande ombyggnad hos den kinesiska järn- och stålproducenten Guangdong Nanfang Donghais ståltillverkningsanläggning i provinsen Guangdong i södra Kina.

 

Beställningen består av två ArcSave-system för användning i två nya elektriska ljusbågsugnar (EAF). ArcSave kommer att levereras som en del i kontraktet mellan slutkunden Guangdong Nanfang Donghai och Tenova i deras Consteerrer-koncept, en innovativ lösning bestående av en Consteel ljusbågsugn och ABB:s ArcSave elektromagnetiska omrörare. Driftsättning planeras till oktober 2021.

 

Genom att inte ha någon fysisk kontakt med botten på ljusbågsugnen förbättrar ArcSave smältningen av stora skrotartiklar, minskar stratifiering via forcerad konvektion och lämnar inga döda zoner i smältan, enligt ABB. Detta förbättrar ugnsfunktionen genom att hjälpa till att hålla en jämn temperatur och homogeniserar den kemiska sammansättningen, samtidigt som skrot och järnlegeringssmältning accelereras jämfört med enbart naturlig konvektion.

 

En jämnare smälttemperatur ger en högre öppningsfrekvens for tapphålet, vilket minskar processtörningar och möjliggör en säkrare och mer tillförlitlig EAF-drift. ArcSave hjälper också till att minska miljöpåverkan genom att sänka elförbrukningen, legeringar och kalk, samt förbrukningsvaror som elektroder.

 

– Ökat kostnadstryck på ståltillverkare tillsammans med en ökande konkurrens och miljöhänsyn kräver att våra kunder upprätthåller ett obevekligt fokus på prestanda och innovativa kostnadsbesparingar, säger Anders Lehman, Vice President ABB Metallurgy Products.

Enligt ABB kan ArcSave förbättra utbytet med cirka en procent, med produktivitetsförbättringar på mellan fem och sju procent. Lösningen minskar också förbrukningen av elektrisk energi med tre till fem procent.