Konflikt mellan Kina och Australien bakom stigande järnmalmspriser

Järnmalmstransport i Australien. Foto: Nachoman.au/Wikimedia Commons

Häromdagen steg järnmalmspriset för 65-procentig fines i Kina till över 200 dollar per ton. Även det brasilianska indexet för högkvalitativ järnmalm ökade, till rekordhöga 234 dollar per ton.

Enligt Bloomberg sker prisstegringen mot bakgrund av de politiska och ekonomiska spänningarna mellan Australien och Kina den senaste tiden. Kina har fryst all import av järnmalm från Australien tills vidare.

”Nyligen inledde vissa australiensiska regeringsmedlemmar en rad åtgärder för att störa det normala utbytet och samarbetet mellan Kina och Australien på grund av kallakriget-mentalitet och ideologisk diskriminering”, meddelade Kinas nationella utvecklings- och reformkommission (NDRC) i ett uttalande om orsaken till importstoppet.

Relationerna mellan Kina och Australien har varit ansträngda sedan 2018 då Australien som första land i världen portade kinesiska Huawei från sitt 5G-nätverk. Analytiker har dock trott att järnmalmshandeln skulle vara ett fredat område från handelskriget då båda länderna har mycket att tjäna på den. Australien är den största exportlandet av järnmalm till Kina.