Rekordvinst för SSAB

Anders Wiklund/TT: Ståltillverkaren SSAB redovisar sitt andra kvartal. Arkivbild.

SSAB:s VD och koncernchef är nöjd. Bolagets rörelsevinst på nästan 4,1 miljarder kronor för andra kvartalet, är det högsta kvartalsresultatet hittills i företagets historia.

Det kan jämföras med förlusten på 251 miljoner kronor för motsvarande period föregående år.

Visst, marknaden är stark och stålpriserna är höga men framför allt tycker jag att vi gör en stark intern prestation med hög produktivitet, få avbrott och färre olyckor, säger Martin Lindqvist.

SSAB har till skillnad från många andra storföretag inte lidit av logistik- och produktionsproblem under kvartalet. Brist på allt från timmer, fartygscontainrar och halvledare har gett många vd:ar huvudvärk under perioden. Men SSAB hämtar en stor del av sin järnmalm från Sverige.

SSAB är inte beroende av råvaror utifrån på samma sätt. Jo, det har varit lite brist på transporter, men det är typiskt för en marknad där det är högt tryck.

Den stora vinsten gör att SSAB fortsätter beta av sina stora lån. Skulden minskar under kvartalet från cirka 10 miljarder till cirka 6,5 miljarder.

SSAB ska som första stålbolag börja sälja helt fossilfritt stål under 2026. Masugnar som eldas med kol ska ersättas med vätgasugnar.

Planen är att hela bolaget ska vara fossilfritt från 2045. Men intresset från kunderna är stort och vi tittar på hur vi kan kapa den tiden.