Ny lagstiftning ska stoppa Kvanefjeldprojektet på Grönland

Foto: Wikimedia Commons

Grönlands nya vänsterorienterade regering förbereder lagstiftning som kommer att förbjuda uranbrytning och stoppa vidare utvecklingen av den uppmärksammade Kvanefjeldgruvan, där man tror att en av världens största fyndigheter för sällsynta jordartsmetaller ligger. Det meddelade landets minister för mineralresurser nyligen uppger Reuters.

Kvanefjeld-projektet ägs av det australiska prospekteringsföretaget Greenland Minerals.  I marken finns förutom stora mängder sällsynta jordartsmetaller också radioaktivt uran som lokalbefolkningen befarar kan skada landets ömtåliga miljö om det utvinns.

Den grönländska regeringen har lovat att den kommer att förbjuda all prospektering av fyndigheter med en urankoncentration högre än 100 ppm, vilket anses vara ett mycket lågt tröskelvärde av World Nuclear Association.

Greenland Minerals vd John Mair har själv investerat omkring 100 miljoner dollar i projektet och öbefolkningen fruktar nu att han förbereder en stämning mot Grönland. Det skulle skada den självstyrande öns förmåga att locka andra investeringar till den spirande gruvsektorn, befarar man.

Det nya lagförslaget kan också komma att förbjuda prospektering av andra radioaktiva mineraler som torium.

Källa: Reuters