SKF deltar i satsning på fossilfri tillverkning av lagerstål

Foto: LTU

SKF är ny samarbetspartner i Luleå tekniska universitets vätgassatsning CH2ESS

SKF kommer i CH2ESS att delta i och finansiera forskning inom vätgasanvändning i industriprocesser och energisystem, med syftet att påskynda omställningen av fossilfri tillverkning av lagerstål, uppger LTU.

– Mekaniska komponenter är mycket viktiga för att säkerställa funktioner och drift av framtida vätgassystem. Tillsammans med CH2ESS och dess partners kan vi bidra i utformningen av robusta, pålitliga vätgassystem, med lägsta möjliga påverkan på miljön och på den totala driftskostnaden. Det här kommer inte bara att gynna svensk industri, utan också global teknikutveckling för den framtida vätgasekonomin, säger Victoria Van Camp, CTO på SKF.

Fokus i projektet CH2ESS är vätgas i industriella processer och energisystem.

Forskningsområden som SKF satsar på inom CH2ESS omfattar vätgasförsprödning i lager, keramiska hybridlager, och utveckling och kommersialisering av fossilfritt stål optimerat för lagertillämpningar. SKFs kompetens kommer att bli ett viktigt bidrag till samarbetet inom CH2ESS.

Samarbetsparter i CH2ESS är förutom SKF i dagsläget: LKAB, SSAB, Vattenfall, Hybrit, H2 Green Steel, Skellefteå Kraft, NTNU Energi Team Hydrogen vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) och Piteå kommun.