Stilride tar plats i ABB:s tillväxthub SynerLeap

Foto: Stilride
Foto: Stilride

Den svenska startupen Stilride, som med ny teknik ska göra det möjligt att skära ut avancerade former direkt ur stålplåt, tar plats i ABB:s tillväxthub SynerLeap. Målet är att ytterligare utveckla och hitta bredare tillämpningar för sin tillverkningsteknik Stilfold, där stålplåt bockas och böjs i en origamiliknande process.

Stilfold gör det möjligt att skära ut avancerade former direkt ur stålplåt som, med hjälp av specialanpassad mjukvara och en eller flera industrirobotar, kan böjas, vikas och formas. Resultatet blir, enligt Stilride, en mycket hållfast konstruktion med avsevärt lägre vikt än vad en traditionell konstruktion ger.

- Målet med Stilride har hela tiden varit hållbara produkter och inte minst en hållbar produktion. Vi insåg tidigt att det finns ett enormt behov av innovation och nytänk på det här området varför utvecklingen av får tillverkningsteknik hela tiden varit en grundförutsättning för att arbeta vidare med vår första motorcykel, SUS1, säger Tue Beijer, CTO och grundare av Stilride.

Som en del av ABB:s tillväxthub SynerLeap får STILRIDE nu direkt tillgång till ett nätverk av andra innovativa aktörer inom ABB:s ekosystem. Därmed hoppas man också kunna ytterligare sprida fördelarna med sin tillverkningsteknik till flera applikationsområden. - Vi är mycket glada att få med STILRIDE som medlemmar i SynerLeap. Tillsammans vill vi utforska och utveckla hur vi kan dra nytta av deras unika origami-process såväl inom ABB som inom nätverket av partners och kunder, säger Peter, säger Peter Löfgren, Managing Director på SynerLeap.