Brist på pottaska slår hårt mot jordbruket

Foto: RAUCH Landmaschinefabrik GmbH/WIkimedia Commons

Som en följd av de ekonomiska sanktionerna mot Belarus har priset på pottaska eller kaliumklorid, som är en viktig insatsvara i gödselmedel, skjutit i höjden, vilket kan få stora konsekvenser för jordbruket i Europa. Belarus är nämligen världens tredje största producent av kaliumklorid och står för så mycket som 20 procent av världsproduktionen av ämnet. Lika stor andel står Ryssland för.

En av världens största gruvbolag som bryter mineralen, belarusiska Belaruskali, deklarerade förra veckan force majeure och har till kunder sagt att de inte kommer att kunna uppfylla ingångna leveranskontrakt, uppger Bloomberg News. Leveransstoppet är en följd av de ekonomiska sanktionerna.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina riskerar att ytterligare underblåsa den uppåtgående priskurvan för denna mineral då fler ekonomiska sanktioner mot Ryssland också har utlovats.

Ämnet har kommit så högt upp på dagordningen att det diskuteras under Brasiliens president Bolsonaros besök i Moskva nyligen, uppger nyhetskanalen RFI. Ryska gödselmedelsproducenter lovade enligt uppgift att fördubbla leveranserna till brasilianska bönder.