Gigantisk koppargruva får inte bygga ut

Flotationsanläggningen i Los Bronces. Foto: Anglo American

Gruvbolaget Anglo American planerade att bygga ut sin koppargruva, tillika företagets flaggskeppsprojekt, Los Bronces i Chile för tre miljarder dollar. Nu har dock Chiles miljötillsynsmyndighet avslagit tillståndsansökan i ett 377 sidor långt beslut, där bristande information om eventuella folkhälsorisker av projekt har fällt avgörandet.

I området runt Los Bronces finns 30 procent av Chiles kopparresurser och 10 procent av världens.

AngloAmerican och de andra delägarna i gruvan – Codelco, Mitsui och Mitsubishi – har nu 30 dagar på sig att överklaga beslutet.

"Anglo American undersöker detaljerna i [beslutet] och förväntar sig att fortsätta följa den reglerade tillståndsprocessen i Chile, som inkluderar möjligheten att begära en granskning av en ministerkommitté för att utvärdera hela omfattningen av projektets förtjänster," heter det i ett pressmeddelande från Anglo American.

Koppargruvan Los Bronces har brutits i mer än 150 år och den högvärdiga malmen håller nu på att sina. Utbyggnadsprojektet skulle göra det möjlig att utvinna malmer av högre kvalitet från en ny underjordisk del av gruvan, vilket skulle förlänga dess livslängd till 2036.

Los Bronces har kapacitet att producera över 300 000 ton koppar om året. Den underjordiska fyndigheten beräknas ha en kopparhalt på 1,7 procent, vilket är tre gånger så hög halt som i gruvans dagbrott.