Svemin välkomnar slopat krav på Natura 2000-tillstånd för bearbetningskoncession

Foto: Svemin

Regeringen slopar kravet på Natura 2000-tillstånd innan bearbetningskoncession. Det meddelade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressträff nyligen. Förändringen välkomnas av Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige.

-Det är ett mycket positivt besked. Flera projekt har stannat av på grund av oklarheter i hur processen ska bedrivas. Förslaget är mycket bra, utan att miljön på något sätt får stå tillbaka, säger Maria Sunér, vd Svemin, i ett pressmeddelande.

Förändringen är en följd av det uppmärksammade Laver-fallet, där Bergsstaten och senare regeringen gjort bedömningen att Natura 2000-tillstånd måste prövas i samband med ansökan om bearbetningskoncession. Det skapade enligt Svemin en ny och försvårande praxis; ett Natura 2000-tillstånd skulle krävas redan innan en ansökan om bearbetningskoncession kunde göras.  

-Vi är lättade att regeringen nu äntligen agerar. En Natura 2000-prövning i ett för tidigt skede blir närmast kosmetisk eftersom den lär behöva göras om i samband med nästa steg, miljöprövningen. Man blev tvungen att göra en stor mängd antaganden om fyndigheten, marken och vattnet, säger Maria Sunér.

Syftet med den nya förändringen som presenterades på fredagen är att ändra lagen så att ett Natura 2000-tillstånd inte ska vara en förutsättning för att få bearbetningskoncession.

-Vi har inget emot en sträng miljölagstiftning, men processen måste fungera effektivt och det är viktigt att understryka att Natura 2000-prövningen inte försvinner utan istället görs senare i processen, säger Maria Sunér.

-Vår enda kritik är att det tog så lång tid att besluta om förändringen. Det är ett enormt tryck i råmaterialfrågorna just nu, både för att klara den gröna omställningen där metall och mineral är helt avgörande och även med tanke på det förändrade geopolitiska läget i Europa.