Lyxjuvelerare betalar 7,5 dollar i bitcoin till ryska hackare

Bild: Graff

Miljardärernas egen favoritjuvelerare, brittiska Graff, har betalat ryska hackare 7,5 miljoner dollar i lösen för att de inte ska läcka information om företagets namnkunniga kunder.

–Brottslingarna hotade med riktade publiceringar av våra kunders privata köp, säger en talesperson för Graff enligt Bloomberg och tillägger:

–Vi var fast beslutna att vidta alla möjliga åtgärder för att skydda deras intressen och förhandlade fram en betalning som framgångsrikt neutraliserade detta hot.

Skadan är dock delvis redan skedd då flera kända namn redan läckt ut, bland annat Donald Trump och medlemmar ur kungafamiljerna i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar. Hackergruppen Conti har bett familjerna om ursäkt, vilket är ett ovanligt drag för en hackergrupp, men har samtidigt hotat att sprida mer av Graffs data.

"Vårt mål är att publicera så mycket av Graffs information som möjligt angående de finansiella deklarationer som gjorts av den nyliberala plutokratin USA-UK-EU, som ägnar sig åt otrevligt dyra inköp när deras nationer faller sönder under ekonomiska tvångsåtgärder", meddelar hackergruppen, rapportera Bloomberg.

Graff har å sin sida stämt sitt försäkringsbolag för förluster på grund av utpressningen och menar att betalningen av lösensumman borde täckas av deras försäkring.