Lundin Mining tvingas stänga gruva på grund av slukhål

Foto: Lundin Mining

Chilenska myndigheter har beordrat en stängning av koppargruvan Alcaparrosas, som drivs av Lundin Mining genom dotterbolaget Candelaria, på grund av ett gigantiskt slukhål som uppstått ovanför gruvans underjordiska verksamhet.  

Slukhålet, som upptäcktes den 30 juli, mäter 50 meter i diameter och är 200 meter djupt.

Chiles geologiska myndighet Sernageomin säger i ett uttalande som publicerats på sociala medier att beslutet togs mot bakgrund av säkerhetsproblem i ett närliggande samhälle och även för att stödja arbetet hos experterna som försöker ta reda på varför slukhålet uppkommit.

Under helgen arbetade myndighetens personal med att undersöka om det fanns vattenläckor i Alcaparrosas olika underjordiska gångar. Enligt dem verkar situationen vara under kontroll tack vare de vattenpumpar som har installerats.

"Under de närmaste dagarna kommer vi att arbeta med att bedöma tillståndet i gruvans kammare, särskilt den som ligger under slukhålet, och som tros vara överexploaterad", skriver myndigheten.

Sernageomin meddelade också att de har utfärdat sanktioner mot Candelaria, Lundin Minings dotterbolag som utvinner koppar i Alcaparrosa.

Candelaria vill ännu inte koppla samman slukhålet med hur de exploaterat fyndigheten med underjordiska arbeten. Candelaria ägs till 80 procent av Lundin Mining.