Ugn hos Outokumpu står stilla på grund av skenande elpriset

Foto: Outokumpu

Finska Outokumpu meddelar att de kommer att senarelägga återstarten av en av sina ferrokromugnar i Tornio, Finland, efter ett underhållsstopp på grund av det höga elpriset.

Den finska tillverkaren av rostfritt stål hänvisar till ”exceptionellt höga energipriser och en instabil energimarknad” som skäl till åtgärden.

Ferrokromproduktionen kommer att fortsätta gå på cirka 70 procent av sin fulla kapacitet. Ferrokrom är en legering mellan krom och järn som används vid tillverkning av rostfritt stål.

–Energipriserna har ökat markant, vilket har haft en negativ inverkan på vår kostnadskonkurrenskraft jämfört med våra utomeuropeiska konkurrenter. Vi hoppas att beslutsamma åtgärder vidtas på både EU- och nationell nivå för att stabilisera energimarknaden. Vi håller noga koll på situationen och hoppas att politikerna tar en aktiv roll för att normalisera verksamhetsmiljön, säger Martti Sassi, vd för affärsområde Ferrochrome, i ett pressmeddelande.

–Vi har redan optimerat vår ferrokromproduktion genom att inte producera ferrokrom till de högsta timpriserna för att undvika de värsta pristopparna, fortsätter Sassi.

I Finland spelar kärnkraftverket Olkiluoto 3 en viktig roll för att stabilisera elmarknaden och ”det är oerhört viktigt att starta upp det under detta år för en sundare energimarknad”, framhåller Outokumpu. På europeisk nivå förbrukar Outokumpu 4 TWh el, vilket motsvarar nästan hela elförbrukningen i Helsingfors.

Outokumpu försäkrar att produktionsnivån av rostfritt stål inte kommer att påverkas av uppehållet.