Mystiskt slukhål ska täppas igen

Foto: Sernageomin

Det enorma slukhålet, med en diameter på 36 meter, som utan förvarning dök upp i slutet av juli i år nära Lundin Minings koppargruva i Chile ska täppas igen. Lundin Mining har tagit fram en ambitiös plan för att fylla igen sluthållet och samtidigt pumpa ut stora mängder vatten som läckt in i gruvan. Det uppger talespersoner för gruvföretaget till Reuters.

Slukhålet väckte global uppmärksamhet i somras och chilenska myndigheter beskyllde tidigt gruvbolaget för att ligga bakom dess uppkomst.

Studier för att fastställa orsakerna till sjunkhålet är nu inne i ett "avgörande skede" och ett "tekniskt organ tar redan emot all information för att kunna dra sina slutsatser", säger Luis Sanchez, representant för en lokal division inom Lundin Mining, till Reuters.

Planen är att fylla igen slukhålet med sand och stenar av samma fraktioner som den omgivande flodbädden. Hur mycket material som kommer att behövas vill företaget inte uppge, inte heller hur stor kostnaden väntas bli. Enligt Sanchez har Lundin Mining redan lagt ut cirka 10 miljoner dollar på att lösa problemet.

Gruvan har också drabbats av omfattande vattenläckage, men tätningsarbeten har haft önskad effekt: 

– Vi ser en positiv utveckling i återhämtningen av nivåerna i akviferen och det betyder att vi kan se positivt på den här lösningen och inte står inför en irreparabel skada, som vissa myndigheter har antytt," sade Sanchez vidare. 

Kvar finns 1,3 miljoner kubikmeter vatten i gruvans lägre nivåer som man också kommer försöka pumpa ut.