En av världens största koppargruvor måste stänga

Foto: Minera Panama

Cobre Panama i Panama, en av världens största koppargruvor, måste stoppa verksamheten då en konflikt kring hur mycket gruvbolaget som driver gruvan ska betala i skatt förblivit olöst.

Det är regeringen i Panama som har beordrat det Vancouverbaserade gruvbolaget Quantom Mineral att avbryta all produktion i gruvan.

Företaget har 10 dagar på sig att presentera en plan för Cobre Panama-gruvan, vilken enligt  Panamas regering står för 3,5 procent av landets BNP.

Staten vill öka de årliga skatteinbetalningarna från gruvan till minst 375 miljoner dollar.

Det florerar rykten om att panamaiska staten är beredda att förstatliga gruvan, som räknas som världens sjätte största koppargruva. Rykten som fått stöd i följande kommuniké från Panamas handelskammare:

"När vårt land behöver attrahera kapital från utlandet, för att stärka ekonomin, skapa kvalitetsjobb och främja hållbar mänsklig utveckling, är det tyvärr motsägelsefullt att sända budskapet till det internationella samfundet att det i Panama finns benägenhet att expropriera privata investeringar”.

Handelskammaren har kritiserat regeringen för hur den hanterat affären. I kommunikén uttryckte kammarens ordförande Marcela Galindo De Obarrio oro över den "virriga vändning" som förhandlingarna har tagit.