Rykte: ryska legosoldater får betalt i gruvrättigheter

Ouagadougou, Burkina Fasos huvudstad. Foto: Wikimedia Commons

Det västafrikanska landet Burkina Faso anklagas för att ha anlitat Wagner-gruppen, en ökänd rysk legosoldatsorganisation, och gett dem betalt i gruvrättigheter. Det uppger Reuters.

Anklagelsen kommer från Ghanas president Nana Akufo-Addo och tillbakavisas av Burkina Fasos gruvminister, som presenterat en lista med alla aktuella prospekterings- och brytningstillstånd i södra delen av landet som bevis för att så inte är fallet.

Ghanas president sade att Burkina Faso anlitat Wagner-gruppen för att bekämpa islamister. I stället för lön skulle legosoldaterna ha fått betalt i gruvrättigheter.

– Jag tror att en gruva i södra Burkina har tilldelats dem som en form av betalning för deras tjänster, sade Akufo-Addo till reportrar på en presskonferens som han deltog i tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Burkina Fasos regering har inte formellt bekräftat eller förnekat anklagelsen om att de samarbetar med Wagner-gruppen, men den ghananska ambassadören kallades nyligen till möte för att förklara sin presidentens kommentarer.

Regeringen i Burkina Faso tilldelade nyligen det ryska företaget Nordgold prospekteringstillstånd för en guldgruva i landet, men Nordgold har varit verksamt i Burkina Faso i över ett decennium.

Burkina Fasos grannland Mali vände sig förra året till Wagner-gruppen för att få hjälp att bekämpa upprorsmän och utsikten att Wagner-gruppen kommer att öka sitt inflytande i Västafrika oroar västmakter som USA och Frankrike.