Nya mineraler upptäckta i meteorit

Prov av El Ali-meteoriten. Foto: University of Alberta

Ett forskarlag har upptäckt minst två mineraler, som aldrig tidigare skådats på jorden, i en 15 ton tung meteorit som hittats i Somalia - den nionde största meteoriten som någonsin anträffats.

De två mineralerna - och eventuellt även en tredje som är fortsatt under bedömning – kom med en provbit på 70 gram från meteoriten som skickats till University of Alberta i Kanada för klassificering.

– När man hittar ett nytt mineral betyder det att de geologiska förhållandena, stenens kemi, var annorlunda än vad som setts tidigare, säger Chris Herd, University of Alberta, i ett pressuttalande.

– Det är det som gör detta spännande. I just den här meteoriten finns två officiellt beskrivna mineraler som är nya för vetenskapen, tillägger han.

De nya mineralerna - med namnen elaliit och elkinstantonit - identifierades snabbt av forskare vid universitetet eftersom de tidigare skapats syntetiskt.

Elaliit är uppkallad efter själva meteoriten, som kallas El Ali-meteoriten eftersom den påträffades nära El Ali i Somalia. Den andra mineralen namngavs efter den framstående planetforskaren Lindy Elkins-Tanton på grund av hennes arbete med att utforska hur planeters kärnor bildas.

Mycket tyder på att fler nya mineraler kan hittas i meteoriten. Problemet är bara att ingen av forskarna vid det kanadensiska universitetet vet var meteoriten befinner sig nu. Vissa hävdar att El Ali-meteoriten transporterats till Kina.