50 får lämna Alleima i Sandviken

Sandviken industripark. Foto: Alleima

Specialstålbolaget Alleima redovisade idag ökande omsättning i första kvartalet 2023 jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten ökade.

Omsättningen steg 27,4 procent till 5 376 miljoner kronor (4 219). Den organiska försäljningstillväxten var 12 procent (13). Produktmixen under kvartalet beskrivs som stark.

Efterfrågan under kvartalet beskrivs som hög av Alleimas vd Göran Björkman.

Ändå ska 50 tjänster bort från företagets anläggning i Sandviken. Detta beroende på en minskad efterfrågan inom metallbands-divisionen, uppger Arbetarbladet.

– Nedgången är större än vi hade förväntat oss. Divisionen har redan börjat att hantera detta, men nu är det sämre än vi trodde, så vi behöver göra personalminskningar, säger Alleimas vd Göran Björkman till tidningen.

Nedskärningarna drabbar inhyrd personal i Sandviken. 25 tjänster har redan försvunnit och ytterligare 50 ska bort under det andra kvartalet.

Under en längre tid har Alleima märkt av en minskad efterfrågan på strip, alltså metallbands-divisionens produkter. Detta påverkar inte koncernen som helhet speciellt mycket, men för verksamheten i Sandviken blir det kännbart.

- Nedgången är större än vi hade förväntat oss. Divisionen har redan börjat att hantera detta, men nu är det sämre än vi trodde, så vi behöver göra personalminskningar, säger Alleimas vd Göran Björkman till tidningen.

Det är vissa produkter på konsumentmarknaden där man märkt av minskad efterfrågan.

– Det är komponenter till produkter som du inte köper varje dag, exempelvis vitvaror. Vårt kompressorstål används också i luftkonditionering, så byggbranschen påverkar. En kund som säljer rakapparater har också en nedgång, säger Göran Björkman till tidningen.