Utslocknad vulkan kan gömma världens största litiumfyndighet

Foto: Wikimedia Commons

En grupp amerikanska geologer tror sig ha hittat världens största litiumfyndighet i en gammal, slocknad så kallad supervulkan på gränsen mellan delstaterna Nevada och Oregon i USA.

En studie publicerad i tidskriften Science Advances uppskattar att vulkankratern McDermitt Caldera, som mäter cirka 45 kilometer på längden och 35 kilometer på bredden, innehålla lerstenar med mellan 20 till 40 miljoner ton litium.

Fyndigheten skulle därmed med råge slå den litiumtillgång som i dag räknas som världens största, Salar de Uyuni i Bolivia, med sina uppskattade 10,2 miljoner ton litium.

Särskilt i ett område av McDermitt Caldera, Thacker Pass i Nevada, uppskattar man att det finns extremt höga litiumhalter, mer än dubbelt så mycket som brukar förekomma i lerstensformationer.  Litiumfynden ligger dessutom nära jordskorpan.

Litiumfyndet kan få stor betydelse för inte bara USA:s försörjningstrygghet på litium utan hela världens:

– Det här kan förändra litiums dynamik globalt, både när det gäller pris, leveranssäkerhet och geopolitik, säger Anouk Borst, geolog vid det belgiska universitetet KU Leuven och inte direkt inblandad i studien, till Chemistry World.

Fyndet representerar en typ av litiumresurs som kallas vulkansedimentär.  Vulkanen tros ha bildats för 19 miljoner år sedan. Geologer tror att vulkanutbrottet pressade mineraler upp till ytan, bland annat litium.

Källa: Mining.com