Rovaniemi i fokus för koboltprospektering: Latitude 66 Cobalt lämnar in fyra ansökningar

Totalt fyra företag: Latitude 66 Cobalt, Firefox Gold, Mawson och Suhanko Arctic Platinium har under senaste åren letat efter malm i berggrunden i Rovaniemi. Bilden visar området. Karta: Kaivosrekisterin karttapalvelu

Latitude 66 Cobalt har lämnat in fyra ansökningar om tillstånd för prospektering av malm i Rovaniemi, vilket finländska myndigheten Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) har offentliggjort. Denna del av processen ger markägare och andra berörda parter möjlighet att framföra sina synpunkter på ansökningarna.

De fyra områdena där bolaget söker tillstånd för prospektering är alla belägna i Rovaniemi. Misi 2, Niittylampi och Palo-Suuas ligger i den östra delen av Rovaniemi, nära gränsen till Kemijärvi, medan Vinsa ligger ungefär 12 kilometer väster om Kemijoki, nära byn Pisa.

Kobolt, koppar och guld

Prospekteringen kommer att fokusera på kobolt, koppar och guld. Dessa områden ingår i den större geologiska zonen som är känd som Peräpohjan liuskevyöhyke.

Jussi Lähde, ansvarig för kommunikationen hos Latitude 66 Cobalt, informerar om att de nu offentliggjorda områdena sammanlagt berör 40 markägare och att de årliga ersättningarna till markägarna för de ansökta prospekteringstillståndens områden uppgår till 17 020 euro.

– Ersättningarna till markägarna börjar betalas ut när besluten om prospekteringstillstånd har vunnit laga kraft. Besluten anses ha vunnit laga kraft när eventuella överklaganden har behandlats, påminner Lähde i företagets pressmeddelande.

Brev till markägare

Latitude 66 Cobalt kommer att skicka brev till markägarna med ytterligare information om den planerade prospekteringen.

– Att vi nu gör en offentliggörande innebär inte att prospekteringsarbetet startar på markägarnas mark direkt. Processen för att få ett tillståndsbeslut och att detta vinner laga kraft tar tid, förklarar Lähde.

Synpunkter på ansökningarna ska skickas in till Tukes senast den 26 april 2024. Ansökningshandlingarna finns tillgängliga på Tukes webbplats  under avdelningen för Prospekteringstillstånd och anspråk.

Källa: Tukes