Landsöverskridande vätgasnätverk för tyska stålindustrin under uppbyggnad

Arkivbild.

GRTgaz, en fransk operatör av naturgasledningar och dotterbolag till energijätten Engie, håller på och bygger ett landsöverskridande vätgasnätverk mellan Frankrike och Tyskland för att förse den tyska ståltillverkaren SHM i Saarland med fossilfritt bränsle. Vätgasen produceras i Frankrike, i Carling-Saint-Avold, och för att säkra leveranserna har SHM reserverat 80 procent av kapaciteten i den framtida så kallade Mosahyc-vätgasledningen. Vätgasen ska användas för att minska koldioxidutsläppen i stålverket Drillingen på den tyska sidan.

GRTgaz och SHM är dock inte först ut med ett gränsöverskridande transportnätverk för vätgas i Europa. Gasjätten Air Liquide driver redan ett sådant ledningsnät mellan Frankrike och Belgien, enligt den franska sajten L’Usine Nouvelle.

Med det sistnämnda är ett privat nätverk, stängt för externa leverantörer. Vad som gör Mosahyc unikt är att det är den första gränsöverskridande vätgasrörledningen som är "öppen" för alla tillverkare och kunder "utan diskriminering i Europa", säger Antony Mazzenga, utvecklingsdirektör på GRTGaz.