Gruvmässan Euro Mine Expo i Skellefteå är invigd

Gruvmässan och konferensen Euro Mine Expo i Skellefteå är invigd och pågår 28-30 maj.

Gruvmässan och konferensen Euro Mine Expo i Skellefteå har startat. Årets upplaga bjuder bland annat på nya innovationer, livehackning, revolutionerande gruvdrift med AI, banbrytande hållbar gruvdrift och nya insikter om autonoma transportsystem och autonoma transportfordon. Den första upplagan av Euro Mine Expo i Skellefteå hölls 2008. Sedan starten har evenemanget mer än fördubblats i storlek och mer än 2000 deltagare förväntas delta på årets upplaga.

 

Ny och innovativ teknologi står i centrum på

Euro Mine Expos konferensprogram. Framtiden för autonoma gruvdriftsoperationer och transporter är en av programpunkterna. Utvecklingen inom autonoma transport- och transportsystem, som har potential att öka produktiviteten och säkerheten, kommer också att avhandlas.

 

Joakim Winsa, senior projektledare på LKAB, föreläser om den ambitiösa satsningen på att industrialisera Hybrit-pilotanläggningen, ett banbrytande initiativ som är redo att omvandla stålproduktionslandskapet, medan Linn Andersson, General Manager för Boliden Rönnskär, avslöjar en ambitiös plan som är redo att förändra landskapet för kopparproduktion i Sverige. Med en investering på 4,8 miljarder kronor, är Boliden redo att inviga ett nytt tankhus på Rönnskär, vilket markerar en betydande milstolpe i anläggningens historia.

 

För att belysa säkerheten inom alla aspekter av gruvdrift kommer Bolidens etiska hackare och cybersäkerhetsexpert Momme Nyström att genomföra livehackning på konferensen.

En programpunkt tar upp artificiell intelligens inom gruvdrift och hur AI kan revolutionera gruvindustrin genom att förbättra effektiviteten, säkerheten och kapaciteten att fatta beslut genom att demokratisera processen att bygga AI-modeller.

 

Det som senare skulle bli Euro Mine Expo började i mindre skala som en konferens i Malå genom ett initiativ av evenemangets nuvarande partner Georange. Men det stod klart att behoven snabbt skulle överstiga både Georanges och Malås resurser, vilket ledde till ett partnerskap med Nolia, en erfaren mäss- och konferensarrangör i området. Nolia accepterade utmaningen att ta över organiseringen av konferensen och så föddes Euro Mine Expo.

Vid det första evenemanget 2008 låg fokus på konferensen med en utställning vid sidan av. Det blev snabbt uppenbart att intresset för utställningsdelen var överväldigande och vid nästa tillfälle, 2010, utökades mässan avsevärt. På årets upplaga av Euro Mine Expo har utställardelen drygt tvåhundra deltagande företag.

 

Anders Carlsson