Lundin Mining överväger avyttring av Zinkgruvan

Zinkgruvan i maj 2006. Foto:  Riggwelter/Wikimedia Commons

Lundin Mining överväger försäljning av sina två europeiska zinkgruvor då företaget ska fokusera mer på sin kopparaffär i Latinamerika, uppger anonyma, initierade källor till nyhetsbyrån Bloomberg.

En avyttring skulle frigöra kapital för att ytterligare investeringar i bolagets koppartillgångar i Chile och Argentina.

De europeiska gruvorna, som är Lundins äldsta tillgångar, genererade cirka 19 procent av intäkterna förra året. Zinkgruvan, som har varit i kontinuerlig drift sedan 1857, producerade 76 349 ton zink förra året, enligt företaget. Neves-Corvo-gruvan i Portugal producerade 108 812 ton zink samt 33 823 ton koppar.

Ett av Lundin Minings största kopparprojekt, Josemaria i argentinska Anderna uppskattas kosta cirka 5 miljarder dollar att få på fötter. Häromdagen ökade bolaget sin andel i en av sina chilenska koppargruvor, Caserones, från 51 till 70 procent i en affär värd 350 miljoner dollar.

Företaget äger tre koppargruvor i drift i Sydamerika — två i Chile och en i Brasilien.

– Vi har en stark balansräkning idag och vi är inte i en position där vi behöver avyttra några av våra tillgångar i vår portfölj, sade vd Jack Lundin på tal om den eventuella försäljningen av företagets europeiska tillgångar till Bloomberg.

– Vi är inte nödsakade att genomföra en försäljning för att förverkliga våra ambitioner i Sydamerika, tillade han.