Biden-administrationen blockerar väg i Alaska

President Joe Biden. Foto: Adam Schultz https://www.whitehouse.gov/administration/president-biden/Wikimedia Commons

"Biden-administrationen blockerar Ambler Road i Alaska”. Ja, så lyder den ovanliga rubriken till en artikel i den kanadensiska branschsajten Mining.com.

Den planerade vägen skulle ge tillgång till stora mineralfyndigheter i Alaska. Inrikesdepartementet och också beslutat att skydda 28 miljoner hektar mark utspridda över hela delstaten som Trump-administrationen försökt öppna för gruvdrift och olje- och gasborrning.

Som om Joe Biden inte har fullt upp med sin minst sagt skakiga valkampanj har han satt ned foten i denna infekterade konflikt. På X, före detta Twitter, skriver han:

"Idag stoppade min administration en 211 ”mile” lång väg från att skära upp ett orört område som Alaskas ursprungsbefolkning är beroende av, utöver de åtgärder vi vidtar för att upprätthålla skydd om 28 miljoner hektar i Alaska mot gruvdrift och borrning. Dessa naturliga underverk kräver vårt skydd”.

Den tvåfiliga grusvägen skulle ha korsat 11 floder och tusentals bäckar för att nå platsen för en framtida gruva. Gruvan, med fokus på produktion av koppar, zink, bly, silver och guld, uppskattades ha en förväntad livslängd på 12 år. Inrikesdepartementet anser dock att påverkan på naturen, flera caribou-hjordar samt stillahavslaxen skulle bli för stor.

Mining.com har sökt Ambler Metals, det australiensiska gruvbolaget som skulle exploatera tillgången, utan resultat.