Dragon Mining: - Vi tänker inte ta guldet och springa

Malmletare i Juomasuo, Finland. Foto: Dragon Mining

Tidningen Iltalehti avslöjade på juldagen att Dragon Mining planerade att tömma guldgruvan i finländska orten Valkeakoski på allt guld innan Högsta förvaltningsdomstolen hade hunnit ta ställning till de lokala invånarnas besvär. Planerna framgick av ett prospekt som presenterades på börsen i Hongkong.

Gruvbolaget Dragon Mining, som är verksam i Finland har inga planer på ”att ta guldet och springa, säger bolagets vd.

Den föreslagna gruvskatten väcker oro bland utländska ägare inom gruvindustrin i Finland, skriver Helsingfors-tidningen HBL

Det australiska gruvbolaget Dragon Mining dementerar påståendet att bolaget skulle utnyttja finska myndigheters långa besvärstider för oetisk gruvverksamhet.

Dragon Minings vd Brett Smith hävdar att avslöjandet inte stämmer.

– Det där påståendet är en förvanskning av vad som sades i prospektet, säger Smith.

Smith deltog i Gruvindustrin RFF:s pressmöte i Helsingfors på torsdagen. På mötet försökte representanter för gruvindustrin korrigera allmänna missförstånd när det gäller gruvindustrin.

Iltalehtis avslöjande väckte återigen livlig debatt om utländska gruvbolags aktivitet i Finland. Flera politiker tog ställning till frågan och ansåg att Finland ska införa en gruvskatt. För närvarande har Finland ingen gruvskatt. I stället betalar gruvindustrin ersättning till markägaren.

Gruvindustrins verksamhetsledare Pekka Suominen tror att gruvskatten är på väg.

– Jag tycker att det verkar ganska klart att varje parti har det här som ett mål på ett eller annat sätt i regeringsförhandlingarna, säger Suominen, till HBL.

Gruvindustrin hoppas ändå att partierna gör en grundlig bedömning av skattens effekter innan de fattar några beslut. Risken finns att Finland på grund av den går miste om värdefulla investeringar.

- Vår uppfattning är att skattebördan för gruvor i sin helhet är högre än i Sverige, vilket innebär att en skattehöjning här skulle stödja svenska gruvor och den svenska sysselsättningen, säger Suomalainen.

- När man ser på gruvindustrin överlag är det ett fåtal personer som känner den på djupet i det här landet.

- Riksdagsledamöternas arbete är krävande och de har mycket på sina bord. Dessutom är det här ett rätt komplicerat ämne, säger Suomalainen till Hufvudstadsbladet.