Kina vinnare på lukrativ aluminiummarknad

Aluminiumraffinaderi i Australien.

USA:s stål- och aluminiumtullar har lett till ett prisrally utan motstycke på aluminium. Prisuppgången har spätts på ytterligare i och med sanktionerna mot ryska Rusal, en av världens största aluminiumproducenter. Bara i april i år har aluminiumpriset ökat med 30 procent. I detta läge där den globala efterfrågan på aluminium redan är större än utbudet, kan Kinas aluminiumproducenter tjäna storkovan.

Kina dominerar redan aluminiummarknaden med 57 procent av världens produktion, jämför med 47 procent för bara fyra år sedan.  

Landets aluminiumindustri är samtidigt stadd i förvandling. En betydande del av produktionskapaciteten har flyttat till mindre befolkade områden med billigare energikällor eller nära bauxitfyndigheter. Aluminiumindustrin blir samtidigt mer effektiv både när det gäller kostnader och produktivitet. De statsägda drakarnas grepp om marknaden, framför allt Chalcos, blir allt större, detta delvis för att motverka att privata företag producerar långt över den globala efterfrågan, vilket tidigare varit fallet. Man har även infört ett handelssystem, där företagen bara kan expandera om de köper produktionsekvivalenter, för att förhindra överproduktion.

Källa: Ecomine