”Saudiarabien går över in i en postoljeperiod”

Saudiska storstaden Riyadh. Foto: Creative Common, kredit: SofiLayla

- Saudiarabiens ekonomi går över in i en postoljeperiod, som innebär att landets storstäder, av vilka flera är under uppbyggnad, kommer att bli drivande kraft när det gäller landets framtida tillväxt, skriver VD:n för King Abdullah Economic City (KAEC), Bilal Malek, med hänvisning till en stor konferens som organiseras av Jeddah Centre for Forums & Events nästa år.

- Vi är nu sysselsatta med att bygga städer", säger Malek. "Vi pratar nu om att övergå till en tjänsteekonomi efter att oljan sinar, och jag tror att Saudiarabiens ekonomiska drivkraft i framtiden i kommer att bli dessa megastäder som vi just nu bygger.

- Dessa storstäder kommer att öppna stora möjligheter för internationella företag i Saudiarabien. Mässan och konferensen Big 5 Saudi, som löper framgångsrikt i 8 år, lockar högkvalitativa köpare och beslutsfattare från privata och offentliga sektorer som deltar i planeringen och genomförandet av dessa stora budgetprojekt, betonar Bilal Malek.

Saudiarabien har därmed ett uttalat mål om att diversifiera ekonomin bort från oljan. Och nyligen bestämde man sig att ta bort förbudet på internetsamtal.

”Digital omvandling är en av de viktigaste kickstarterna för den saudiska ekonomin eftersom den kommer att stimulera tillväxten av internetbaserade företag, särskilt inom media och nöje”, sade det saudiska informationsministeriet i ett uttalande.

Att telefonsamtal via internet nu tillåts uppges också komma att drabba landets tre ledande telekomföretag hårt. Det gäller Saudi Telecom, Etihad Etisalat och Zain Saudi som fram tills nu har kunnat hämta in en stor del av sina intäkter från de internationella telefonsamtal som gjorts av miljontals utländska arbetare i landet.