Inga strafftullar på stål och aluminium - tills vidare

President Donald Trump och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, till vänster, har båda lovat att inte införa nya tullar på varandras varor medan förhandlingarna pågår. Foto: Wikipedia: credit: White House from Washington, DC

President Donald Trump och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har tecknat avtal om att återuppta förhandlingar för att minska transatlantiska handelskonflikter och arbeta för att undanröja tull- och handelshinder mellan EU och USA.Samtidigt kommer EU att öka importen av LNG-gas från USA och amerikanska sojabönor. Den sista kommer att vara en välkommen nyhet för amerikanska sojabönebönder, som har upplevt prisfall på sina varor efter att Kina har infört strafftull på sojabönor som svar på amerikanska straffavgifter.

Å andra sidan har Trump lovat att ompröva USA:s planerade tullar på stål- och aluminium som importeras från EU. Trump stöger numera idén om att USA och EU arbetar tillsammans för att reformera Världshandelsorganisationen, WTO.

- Idag har vi huvudsakligen kommit överens om att arbeta för nolltull, för avskaffande av handelshinder och inget stöd för industrivaror utanför bilindustrin, sade en tydligt nöjd Trump vid en presskonferens i Vita Husets trädgård.

- Vi har påbörjat en ny djupare fas av vänskap mellan USA och Europeiska unionen med fokus på starka handelsförbindelser, där vi båda framstår som vinnare, fortsatte han.

Nyheten kommer efter att Trump i månader hade hotat att eskalera handelskriget och belägga Europas export av olika varor till USA med strafftaxor upp till 25 procent. Detta har i sin tur lett till att EU-kommissionen började förbereda motåtgärder.

- Vi startar förhandlingarna genast, men vi vet i vilken riktning det går", sa Trump.

Avtalet kommer bara några veckor efter att Trump kallade EU för en fiende eftersom han trodde att Förenta staterna behandlades orättvist inom handeln.

- Förenta staterna och Europa är nära partners och allierade, inte fiender. Vi måste arbeta tillsammans. Tillsammans representerar vi hälften av världshandeln. Så jag tror att vi borde prata med varandra. Inte till varandra. Och det är vad vi gjorde idag, sade Juncker.

Nyheten har utlöst ett positivt svar på den amerikanska aktiemarknaden.