Musk på charmoffensiv mot nickelindustrin

Foto: Steve Jurvetson/Wikimedia Commons

Teslas vd Elon Musk vill att nickelindustrin ökar produktionen i sina gruvor för att kunna förse elbilsbatterier med mer råvara. Det gjorde Elon Musk klart i samband med att han presenterade Teslas delårsresultat.

– Alla gruvföretag, snälla, utvinn mer nickel! OK, sade Elon Musk.

Ett uttalande som förvånat många då det är ovanligt att en slutkonsument av metaller på det här sättet bekänner färg. Det skriver nyhetsbyrån RFI i en analys.

– Var ni än i världen befinner er, snälla producera mer nickel och vänta inte på att priset är tillbaka på de höga nivåerna som ni upplevde för fem år sedan. Satsa på effektiv – och givetvis miljövänlig nickelutvinning - med stora volymer. Tesla kommer att ge er jättekontrakt under en lång period om ni producerar effektivt och med respekt för miljön, sade Elon Musk.

Frågan är om utspelet kommer att ha någon större effekt på nickelproduktionen, då den utan jämförelse största slutkonsumenten för nickel är marknaden för rostfritt stål. Och den marknaden för rostfritt stål kämpar med sviktande efterfrågan. 90 procent av världens nickelleveranser går till att producera rostfritt stål.