Australien går om Chile som världens största litiumproducent

Foto: Francesco Mocellin/Wikimedia Commons

Den eftertraktade batterimetallen litium finns inte i några stora mängder i Europa utan måste huvudsakligen importeras från andra världsdelar.

Intressant nog är de länderna som har största litiumreserver inte desamma som dem med störst litiumproduktion. Förra året drog Australien ifrån Chile som världens största litiumproducent, även om Chile sitter på de utan jämförelse största litiumreserverna. Sajten Investingnews (INN) har kartlagt vilka de 10 länderna med störst litiumreserver.

1. Chile

Litiumreserver: 8 600 000 MT

Chile var också den näst största producenten av litium förra året med 18 000 ton (MT), men har de största litiumreserverna i världen med en stor mängd.

Landet har enligt uppgift de flesta av världens "ekonomiskt utvinningsbara" litiumreserver och fyndigheten Salar de Atacama beräknas innehålla cirka 37 procent av världens litiumreserver.  

2. Australien

Litiumreserver: 2 800.000 MT

Australien var det största litiumproducerande landet i världen 2019, men hamnar på andra plats när det  gäller litiumreserver.

3. Argentina

Litiumreserver: 1 700 000 MT

Argentina bildar tillsammans med Chile och Bolivia den så kallade litiumtriangeln, vilken uppskattas rymma mer än hälften av världens litiumreserver.

 4. Kina

Litiumreserver: 1 000 000 MT

Andra länder med betydande litiumreserver är:

- USA

- Kanada

- Zimbabwe

- Brasilien

- Portugal