Ovanligt högt tryck på Bergsskolans utbildningar

Foto: Bergsskolan

Höstterminens utbildningar på Bergsskolan i Filipstad har dragit igång och enligt Jernkontoret var söktrycket ovanligt högt i år.

Utbildningarna som ges heter Bergskoleingenjörer (tre år) och Bergskoletekniker (två år), och omfattar en hel del praktik hos gruv- och stålföretag. Något som är eftertraktat av eleverna, visar en elevenkät som Bergskolan genomfört.

– Bergsskolan är på mycket god väg. Studenterna har kommit tillbaka till Bergsskolan och uppskattar verkligen att det nu finns praktik i utbildningarna. Att varva teori och praktik har varit självklart under Bergsskolans långa, anrika historia. Men den uppslutning av företag som tillhandahåller praktikplatserna väntas ge extra kraft åt de nya YH-utbildningarna, säger rektor Jan Håkansson till Jernkontoret

Jan Håkansson vill dock gärna se att Bergsskolan blir känd i vidare kretsar.

– De som nu börjat på Bergsskolan har ofta en släkting eller en kompis som har gått här. Nu behöver Bergsskolan blir mer känd i fler kretsar så vi får ännu fler studenter som kan fylla på kommande kompetensbehov i den svenska industrin, säger han.