Outokumpus rostfria Duplex-stål firar 90 år

Foto: Outokumpu

Det var 90 år sedan Outokumpu introducerade sin rostfria stålkvalitet Duplex på marknaden. Duplex utmärks av hög korrosionsbeständighet och hållfasthet. Tack vare denna kombination kan ingenjörer skapa lätta komponenter och strukturer som ger lång livslängd och kräver minimalt underhåll.

Duplex-stål används inom kemisk industri, olja och gas, massa- och pappersindustrin samt livsmedels- och dryckesindustrin.

– Även om rostfritt stål i Duplex nu är 90 år, visar det sig vara ett idealiskt material för 2000-talet. Det är starkt och hållbart för industriella miljöer, men det ser också bra ut och har enorm potential att spara kostnader och minimera miljöpåverkan, Peder Claesson, chef för projektförsäljning på Outokumpu, i ett pressmeddelande.

Outokumpus stålverk i Avesta introducerade Duplex i september 1930. Enligt Outokumpu innebar det ett genombrott då man två vanligaste typerna av rostfritt stål, austenitiskt och ferritiskt, vilket gjorde det möjligt för metallurger att skapa ett nytt material som tog fram de bästa egenskaperna ur båda.