Specialutbildad polisstyrka för att skydda Mexikos gruvor

Foto: SPF

Den organiserade brottsligheten i Mexiko har fått upp ögonen för gruvnäringen och genomfört en rad spektakulära dåd då de kommit över stora mängder guld och silver. Det har lett till att Mexiko beslutat att inrätta en egen poliskår för gruvorna, vars enda uppgift blir att säkerställa säkerheten. Enligt tidningen El País kommer polisgruppen inledningsvis bestå av 118 specialutbildade poliser och planen är att senare utöka den till 1000 personer.

Kriminella organisationer, som normalt är kopplade till narkotikakarteller, har bland annat rånat lastbilar på guld. Men den mest spektakulära attacken ägde rum i april i år då tungt beväpnade personer landade med ett litet flygplan på gruvbolaget Fresnillos område. Mycket lite har i övrigt läckt fram om hur dådet gick till.

I ett pressmeddelande skriver den federala polisen SPF, med anledning av inrättandet av den nya poliskåren:

”Gruvdrift är en av de viktigaste branscherna för landets utveckling och för dess ekonomi, eftersom Mexiko är bland de främsta platserna när det gäller produktion och export av ett antal material. Men under de senaste åren har [gruvdrift] påverkats av kriminella grupperingar som har påverkat verksamheten och skadat denna sektor”.