Nya ledtrådar till oupptäckta järnmalmsfyndigheter

Foto: Wyatt M. Bain/University of Alberta

Forskare vid University of Alberta i Kanada har upptäckt en ny bildningsmekanism bakom järnoxid-apatitavlagringar, en upptäckt som kan ge geologer nya ledtrådar till var de kan hitta järnmalm.

I en artikel publicerad i tidskriften Nature Geoscience förklarar forskarna hur dessa avlagringar bildas av en mycket ovanlig magmaliknande vätska främst bestående av  kalciumkarbonat och sulfat.

– Ursprunget och de kemiska egenskaperna hos malmbildande vätskor är viktiga parametrar som avgör om en mineralavsättning kommer att bildas. I det här fallet visar våra resultat att vätskorna som bildar järnoxid-apatitfyndigheter kommer från en mycket speciell process: smältning av kalksten och/eller saltavlagringar uppblandat med magma, säger Matthew Steele-MacInnis, en av författarna till studien.

Enligt Steele-MacInnis kan dessa resultat användas direkt i prospektering. Allt geologer behöver göra är att fokusera på områden där magmatiska bergarter har lagrats i sedimentära bassänger som innehåller kalksten eller saltavlagringar.