”Hämndshopping” får diamantmarknaden att blomstra

Foto: Wikimedia Commons

Alla råvarumarknader har inte tagit stryk av pandemin. Ett undantag är diamantmarknaden, som det senaste året gått mycket bättre än väntat. Det skriver tidningen Le Monde.

Bakom den positiva trenden spårar tidningen fenomenet ”revenge shopping”, hämndshopping.  Berövade möjligheten att turista utomlands på grund av pandemin har folk valt att lägga pengarna på diamanter – och det i sådan utsträckning att diamanter framstår som undantaget på en hårt drabbad lyxkonsumtionsmarknad.

Lagren av äkta diamanter hos gruvbolagen börjar nu tryta eftersom de inte kunnat förutse denna ädelstensvurm. De sex största i branschen minskade avsevärt sin produktion förra året.

Den största av dem, ryska Alrosa, har aldrig bokfört så låga lager som i somras, enligt Le Monde som dock menar att det ännu är för tidigt att tala om en diamantbrist eftersom marknaden är ganska stabil. Värt att notera är emellertid att Rio Tinto förra året stängde ned världens största diamantgruva i Sydafrika då denna hade nått slutet av sin livslängd.

Diamantförsäljningen i världen tog fart igen förra julen. Merparten av efterfrågan kommer från USA och Kina.