Mittuniversitetet och Sandvik i samarbete kring additiv tillverkning

Nyinvigning av labbet för additiv tillverkning vid Mittuniversitetet. Foto: Matilda Eliasson

Mittuniversitetet och Sandvik har undertecknat ett samverkansavtal. Inom ramen för det femåriga avtalet görs en investering i en maskin för elektronstrålesmältning på Mittuniversitetet.

– Vi har redan satt igång med det första projektet där vi vill utveckla och industrialisera en ny legering på marknaden inom elektronstrålesmältning – ett rostfritt super-duplexmaterial som är väldigt starkt och motståndskraftigt mot korrosion. Just denna typ av projekt tror jag att vi kommer att kunna initiera fler av genom vårt samarbete, säger Lars-Erik Rännar, professor och forskningsledare additiv tillverkning, Mittuniversitetet.

Det femåriga samverkansavtalet innebär att parterna initierar gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt. Den nya maskinen är fortsatt i Sandviks ägo men Mittuniversitetet står för drift, service och förbrukning. Målet är att tillsammans ta fram fler material som bidrar till att driva på industrialiseringen av additiv tillverkning.

- Vi ser mycket fram emot att samarbeta med Mittuniversitetet som har lång erfarenhet av elektronstrålesmältning, och särskilt eftersom vi kommer att fokusera på superduplext rostfritt stål. De duplexa stålen är flaggskeppsmaterial för oss på Sandvik, säger Mikael Schuisky, affärsenhetschef på Sandvik Additive Manufacturing.