Almi Invest GreenTech investerar 17 miljoner kronor i GreenIron

Edward Murray, vd och grundare GreenIron. Foto: Almi Invest

Almi Invest GreenTech investerar drygt 17 miljoner kronor i start-up-företaget GreenIron, som utvecklat en energieffektiv process för hållbar återvinning av restprodukter från stål- och gruvindustrin.

I emissionen på totalt 100 miljoner kronor deltar även FAM som ankarinvesterare, plus ett antal industrialister och företagsledare. Kapitalet ska gå till att etablera en första fullskalig produktionsanläggning.

GreenIrons patenterade teknik och process ska göra det möjligt att tillvarata stålindustrins restprodukter, som står för cirka fem procent av den globala ståltillverkningen, och på ett miljö- och kostnadseffektivt vis omvandla dem till rent nytt stål och järn.

Med sin småskaliga och modulära lösning kan GreenIrons ugnar placeras där avfall och restprodukter bildas eller deponeras, till exempel vid stålverket, gjuteriet eller återvinningsanläggningen. Från ugnen levereras sedan ett järn som kan återanvändas i produktionen av stål med ett minimum av transporter.

– Det är oerhört glädjande att vi på Almi Invest GreenTech kan stötta ett bolag som så påtagligt bidrar till att ställa om en av våra viktigaste basindustrier till fossilfri produktion. GreenIron har en potential att bidra till en stor CO2-reduktion och kan bli en viktig kompletterande del i en cirkulär stålindustri. Vi ser fram mot att aktivt bidra till GreenIrons resa, säger Karin Edström, Investment Manager Almi Invest GreenTech.