Peru skakas av gruvkonflikter

Foto: Minera Las Bambas

Efter en nästan månadslång blockad har koppargruvan Las Bambas i Peru, en av världens största, tvingats stänga. Australiska MMG som driver gruvan meddelade det häromdagen, efter att de misslyckats med att nå en överenskommelse med aktivisterna som upprättat vägblockader till och från gruvan.

Bakgrunden till protesterna är att aktivisterna menar att de tunga vägtransporterna från gruvan rör upp damm som förorenar mark och vatten och förgiftar deras djur.

Las Bambas står för så mycket som två procent av världens kopparproduktion och Peru är andra största kopparproducenten i världen.  Gruvan har en årlig kapacitet på papperet på 51,1 miljoner ton och en årsproduktion på mellan 300 000 och 305 000 ton kopparkoncentrat.

Las Bambas är inte den enda gruvan som skakats av sociala oroligheter i Peru den senaste tiden. En protestvåg sköljer över landet sedan den vänsterorienterade presidenten Pedro Castillo tillträdde sitt ämbete.

Under sin valkampanj krävde Castillo en nationalisering av guld-, silver-, uran-, koppar- och litiumtillgångar för att "rädda" dessa strategiska resurser undan gruvbolagen och minska fattigdomen i landet, och det är dessa vallöften som anses vara den utlösande faktorn bakom protesterna.