Kopparpriset stiger efter positiva signaler från Federal Reserve

Koppargruva i Pakistan. Foto: Faiqah A Jabbar/Wikimedia Commons

Kopparpriset steg på torsdagen 3,2 procent till 9 504 amerikanska dollar per ton på Comex-börsen i New York efter amerikanska centralbankens besked att den amerikanska ekonomin kommer förbli motståndskraftig trots spridningen av varianten Omicron.

–De stigande amerikanska räntorna nästa år är en signal om att ekonomin är i bra form och Fed ger intrycket att allt är under kontroll, säger Daniel Briesemann, analytiker på Commerzbank, till Reuters.

Analytiker på BMO Capital Markets varnar dock för att de nuvarande kopparpriserna är uppblåsta ”i förhållande till fundamenta, särskilt då efterfrågan försvagas". Samtidigt meddelar Fastmarkets att de räknar med ett underutbud på kopparmarknaden för raffinerade kvaliteter under 2022.

Enligt Fastmarkets kommer dock produktionen i gruvor öka 2022 jämfört med 2021, men störningar i produktionsledet är också att räkna med då ny och utbyggd kapacitet ska köras in nästa år. Ytterligare ett huvudbry på utbudssidan är de sociala oroligheterna i Peru, som tvingat en av världens största koppargruvor att stänga.