Uranproduktionen opåverkad av oroligheterna i Kazakstan

Foto: Kazatomprom

Kazakstan är världens i särklass största uranproducent. Det statliga urangruvbolaget Kazatomprom försäkrar dock att produktionen förblivit opåverkad av den senaste tidens turbulens i landet. Det uppger Bloomberg News och Reuters.

–Uranbrytningen går enligt plan, det har inte förekommit några avbrott. Företaget uppfyller sina exportkontrakt, säger en talesperson för Kazatomprom till nyhetsbyråerna.

Uranpriserna har stigit efter oroligheterna i Kazakstan bröt ut i början av året. Protesterna rörde först höjningar av bränslepriserna i det centralasiatiska landet, men har breddats och eskalerat och riktar sig nu mot landets långa autokratiska styre.

Stora uranföretag som kanadensiska Cameco, Denison Mines och NexGen Energym, samtliga listade på Toronto-börsen, har sett sina aktiekurser falla med 5-7 procent sedan oroligheterna startade och Kazatomproms London-noterade aktier sjönk nästan 5 procent på torsdagen till den lägsta noteringen sedan slutet av september förra året. Efter Kazakstan är Kanada världens näst största uranproducent.