Norsk Hydro stäms i nederländsk domstol

Foto: Norsk Hydro

Norsk Hydro stäms i en domstol i Nederländerna för ha släppt ut föroreningar i en flod från ett  närliggande aluminiumoxidraffinaderi i norra Brasilien, vilka bland annat kan ha lett till flera cancerfall. Det uppger Aluminium Insider.

Målsägande i det civilrättsliga åtalet är bland andra gruppen Cainquiama, en sammanslutning av cirka 11 000 familjer. Norsk Hydro står inte ensamt åtalade. Medåtalade är flera dotterbolag och aktieägare i företaget.

-Många människor har lidit fruktansvärda hälsoskador som resultat […] Det går tillbaka åtminstone två decennier. En del utvecklade olika former av cancer. Andra utvecklade hudsjukdomar […] Bebisar har fötts med tarmarna utanför kroppen, förklarade målsägandens advokat Marc Krestin till AFP förra veckan.

Norsk Hydro har förnekat alla anklagelsepunkter och påpekar att de redan ska stå till svars för liknande anklagelser i Brasiliens domstolssystem. I ett mejl till AFP säger Norsk Hydros senior vice president för medierelationer, Halvor Molland, att de skulle föredra att lösa frågan i Brasiliens domstolar.

–Vi anser därför att dessa frågor bäst hanteras lokalt i Brasilien och har bett att den holländska domstolen att avbryta  ärendet tills ett slutgiltigt beslut har fattats i de brasilianska fallen.