Svikna löften får Tesla-aktien att rasa

Foto: Duncan Hull/Wikimedia Commons

Teslas marknadsvärde föll med 50 miljarder dollar på tisdagen trots löften från Teslas vd Elon Musk att dramatiskt sänka produktionskostnaderna för elfordon – dock inte under de närmaste tre åren.

Elon Musk fick inte investerare på vidare gott humör när han presenterade sin batteri- och produktionsstrategi. Aktien stängde på minus 5,6 procent och koncernens börsvärde sjönk med hela 20 miljarder på bara två timmar.

– Inget av det som Musk sade om batterierna är uppnått. Det fanns inget konkret i det, säger Craig Irwin, analytiker på Roth Capital Partners, till Reuters.

Investerare förväntade sig två viktiga tillkännagivanden av dagen som Elon Musk triumfatoriskt döpt till ”Battery Day”: utvecklingen av ett batteri med en livslängd på minst 10 år samt ett kostnadsmål som skulle sänka försäljningspriset av ett elfordon så att de blir lägre än bensinbilens.

Inget av löftena infriades.

Istället lovade Musk att sänka batterikostnaderna till hälften om flera år tack vare ny teknik och leverera en elbil till ett ”överkomligt” pris, vilket enligt Tesla-chefen är 25 000 dollar.

Källa: Reuters