Malå - centrum för mineralinformation

Foto: SGU

SGU förordar en utvidgning av borrkärnearkivet i Malå

Utökad mineralinformation främjar en hållbar gruvnäring i Sverige. Det framgår av en ny SGU-rapport till regeringen, där man föreslår en stärkning av verksamheten i Malå, vilket även skulle bidra till regional utveckling utanför storstadsregionerna.

SGUs verksamhet i Malå är nödvändig för prospekteringen i Sverige som i sin tur är nödvändig för att Sverige ska kunna ha en hållbar gruvnäring. En hållbar svensk gruvnäring är en förutsättning för att Sverige ska kunna bidra med de råvaror, i många fall innovationskritiska material, som behövs för att uppfylla målen inom FNs Agenda 2030 och bidra till att lösa de globala utmaningar som bland annat lett fram till Parisavtalet.

I Sverige utförs stora delar av det arbetet vid Mineralinformationskontoret och borrkärnearkivet i Malå. Även andra länder och regioner har insett vikten av en stark prospektering och en satsning på SGUs verksamhet i Malå är nödvändig för att Sverige ska kunna hålla jämna steg med omvärlden, där många andra länder nu genomför nationella satsningar i sina respektive länder.

Mot den bakgrunden har SGU utrett möjligheterna för en expansion och utveckling av verksamheten för Mineralinformation och borrkärnearkivet i Malå för att skapa ökade förutsättningar för att Sverige aktivt ska kunna bidra med de råvaror som behövs för att möta de globala hållbarhets- och klimatutmaningarna.