Metallpriser i september - SGU rapporterar

Foto: SGU

Förväntningar på att utbudet av metaller kommer att öka under året

Trenden med uppåtgående metallpriserna för många metaller bröts i september, mest på grund av allmän oro och förväntningar på ett ökat metallutbud. Priserna på järnmalmspellets, bly och zink fortsatta dock upp.

Den uppåtgående pristrenden sedan juni/ juli avstannade under september månad. De metaller där priserna fortfarande steg var främst bly och zink. Mest steg blypriset med åtta procent, vilket till viss del beror på att bly har blivit populärt på den finansiella marknaden. Mest sjönk priset på Nickel (-9 %) och järnmalm- fines (-20 %).

Priset på järnmalmpellets steg däremot med fyra procent. Det uppgående priset på pellets beror på ökad efterfrågan av pellets i Kina. Bakgrunden är att Kinas stålindustri investerar i större masugnar som är mindre förorenande och som använder högkvalitativa malmer och pellets. De generella prisnedgångarna beror på en allmän oro över efterfrågan i Kina samt förväntningar på att utbudet av metaller kommer att öka under året. Dessutom har spänningarna på den koreanska halvön fått investerare ett tveka.