Svemin: "Uranförbudet löser inget problem”

Foto: Svemin

SveMin kritiserar i skarpa ordalag Centerpartiet som nu går emot alliansen och röstar med regeringen för ett svenskt uranförbud.  Ett sådant är inte bara principiellt fel utan slår mot Sverige som gruvnation, anser SveMin.

Tillståndsprocesserna för gruvverksamhet är redan i dag hårt kritiserade för bristande ineffektivitet och rättsosäkerhet. Uranförbudet går helt emot regeringens uttalade ambitioner att rationalisera det arbetet, resonerar SveMin som menar att förbudet lägger ytterligare utrednings- och bevisbörda på gruvföretag.

– Beskedet från Centerpartiet är därför en besvikelse och oerhört förvånande. Partiet var drivande bakom mineralstrategin när de satt i regeringsställning och uranförbudet får effekter som går rakt emot den ambitionen, säger Kerstin Brinnen, branschjurist på Svemin.

Regeringens förslag, som nu alltså en majoritet av riksdagen står bakom, innebär att det inte längre blir möjligt att varken prospektera eller utvinna uran.  

Eftersom berggrunden ofta är komplex, inte minst i områden med så kallade innovationskritiska metaller, väntas förbudet påverka råvaruförsörjningen inom Sverige och EU. Även Sveriges ambitioner om en grön omställning, vilket förutsätter nya tekniker, berörs.

– Förbudets konsekvenser är inte genomtänkta och blir ett slag mot den svenska konkurrenskraften inom både gruvnäring och teknikutveckling, säger Kerstin Brinnen.

I dagsläget sker ingen brytning av uran i Sverige. För att få utvinna uran krävs tillstånd enligt tre olika lagar – och ett medgivande av den berörda kommunen.

– Det här förbudet behövs inte av miljöskäl och knappast av juridiska skäl. Det löser inget problem utan skapar bara nya, säger Kerstin Brinnen.